KENNIS EN PRODUCTINFORMATIE

Energy - VitalTheek voorziet u graag van orthomoleculaire kennis. Dat doen wij door kennis aan te bieden via stichting OrthoKennis.

Het doel van deze stichting OrthoKennis is het verzamelen, documenteren, samenstellen en verspreiden van informatie over generieke stoffen (niet over producten) ter bevordering van gezondheid en welzijn. Via wetenschappelijke artikelen wordt inzicht gegeven in de laatste stand van zaken met betrekking tot nutriënten die veel gebruikt worden in de orthomoleculaire praktijk, evenals monografieën met specialistische en technische informatie die onontbeerlijk zijn voor elke therapeut.

Ga naar de website van stichting OrthoKennis en gebruik de verschillende zoekopties om te vinden wat u zoekt.

Uitingen over voedingssupplementen:


Vanwege huidige Nederlandse en Europese wet- en regelgeving is het helaas niet toegestaan u vanuit Energy - VitalTheek uitgebreid te informeren over de werking van onze geboden producten en waar u deze voor kunt inzetten. Wel geven we belangrijke informatie over de samenstelling en ingrediënten bij de aangeboden producten. 

Wilt u meer weten over de wetgeving die van kracht is omtrent gezondheidsclaims en medische claims en de geschiedenis daarachter, dan verwijzen wij u graag naar www.voedingssupplementen.info voor meer informatie.

(Voorlopig) toegestane gezondheidsclaims


Bij elk product staat een kopje over toegestane gezondheidsclaims of voorlopig toegestane gezondheidsclaims. Dit zijn de aanprijzingen die toegestaan zijn bij het reclame maken voor het betreffende product.

De EFSA (European Food Safety Authority) heeft de voedingsbranche alle gezondheidsclaims laten indienen die ze wilde maken en heeft deze beoordeeld. Er zijn maar zeer weinig gezondheidsclaims goedgekeurd. Wat ons betreft ten onrechte.

Gezondheidseffecten van voeding op gezonde mensen zijn soms pas na langere tijd merkbaar en door hun pluriformiteit lastiger te meten. Dat maakt dat effecten van voeding op de gezondheid moeilijk aantoonbaar zijn. Bovendien mag volgens de EFSA het onderzoek niet gedaan zijn op patiënten of mensen met gezondheidsklachten (want dan zou men zich op het gebied van geneesmiddelen begeven), terwijl veel bewijsmateriaal dat ingediend was hier wel uit bestond.

Helaas beperkt deze wetgeving Energy - VitalTheek natuurlijk in het informeren over nieuwe wetenschappelijke inzichten in relatie tot onze aangeboden producten. Naar de werking van foliumzuur voor het ongeboren kind is bijvoorbeeld decennia lang onderzoek gedaan. Voordat men met 100% zekerheid kon stellen dat foliumzuur belangrijk is voor het ongeboren kind, was het natuurlijk al die tijd wel waar en een feit.

Botanical on-hold claims


Binnen de claimswetgeving is er een aparte categorie voor kruiden en andere plantaardige preparaten (de zogenaamde ‘botanicals’). De EFSA heeft nog geen beslissing genomen over hoe de ingediende gezondheidsclaims voor dit type nutriënten beoordeeld dienen te worden. Tot de definitieve beoordeling door de EFSA heeft plaatsgevonden zal het nog mogelijk zijn om onder bepaalde voorwaarden gebruik te maken van ingediende maar nog niet goedgekeurde gezondheidsclaims voor kruidenpreparaten (de zogenaamde ‘on-hold claims’). Deze worden in op onze site aangeduid als ‘(voorlopig) toegestane gezondheidsclaims’.

Reclame zuigelingenvoeding
Reclame voor (en dus ook kortingen op) zuigelingenvoeding voor baby’s jonger dan 6 maanden is in Nederland niet toegestaan. Vitals houdt zich aan de wetgeving en geeft daarom ook geen staffelkortingen op zuigelingenvoeding. Lees hier de reclamecode voor zuigelingenvoeding.